Προστασια της ελιας κατα την ανθοφορια

Posted on

Καταπολεμήσεις για την αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών της ελιάς συνιστούν στους παραγωγούς οι γεωπόνοι του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, στις πρώιμες περιοχές, η ανθοφορία της ελιάς εξελίσσεται ομαλά και έχει ξεκινήσει η άνθηση.

Οι μεσοπρώιμες περιοχές βρίσκονται στο φούσκωμα των ανθέων και οι όψιμες στο σχηματισμό των ανθοταξιών.

Πυρηνοτρήτης
Στο δίκτυο παγίδευσης των πρώιμων παραλιακών περιοχών η πτήση της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις πρώιμες περιοχές συνιστάται καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς στην έναρξη της άνθησης (να έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων) :
Σε ελαιώνες συμβατικής γεωργίας με μειωμένη ανθοφορία, στο 30-40% της κανονικής. Ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία δεν έχουν ανάγκη προστασίας.
Σε ελαιώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου στην επόμενη γενιά (καρπόβια) όπου δεν υπάρχει δυνατότητα βιολογικής αντιμετώπισης.
Ενδεικτικές  ημερομηνίες ψεκασμού: 17-20 Απριλίου.
Να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σκευάσματα του βάκιλλου της Θουριγγίας. Η εφαρμογή τους δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή. Ο ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί μετά από 7-10 ημέρες. Μην ψεκάζετε εάν αναμένεται βροχή. Εάν βρέξει σε διάστημα μικρότερο των 7-10 ημερών μετά τον ψεκασμό, τότε αυτός πρέπει να επαναληφθεί.

Μαργαρόνια
Οι συλλήψεις των ακμαίων της πρώτης γενιάς ξεκίνησαν. Δεδομένου ότι οι προνύμφες προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση, οι γεωπόνοι τονίζουν την ανάγκη προστασίας ιδιαίτερα για τις νεαρές φυτείες και τα φυτώρια.
Στις πρώιμες περιοχές οι επεμβάσεις πρέπει να γίνουν στις 20 με 24 Απριλίου.

Ασπιδωτός – Παρλατόρια
Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικά μέτρα, όπως αραίωμα της κόμης των δέντρων, κ.α.
Στις πρώιμες παραλιακές περιοχές διαπιστώθηκαν οι κινητές μορφές και τα ευαίσθητα στάδια των κοκκοειδών στα εντομοκτόνα.
Σε ελαιόδεντρα που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές στις πρώιμες περιοχές, μπορεί να γίνει καταπολέμηση  στο διάστημα: 18 – 21 Απριλίου.

Βαμβακάδα (Ψύλλα)
Προσβάλει τη νέα βλάστηση καλύπτοντας με λευκό βαμβακώδες έκκριμα φύλλα και ανθοταξίες. Σπάνια ζημιώνει την παραγωγή. Σε ελαιώνες με κανονική ανθοφορία δεν υπάρχει ανάγκη  καταπολέμησης.
Χημική αντιμετώπιση συστήνεται μόνο εάν εμφανιστούν μεγάλοι πληθυσμοί (προσβολή πάνω από 30% στο σύνολο των ανθέων) σε ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας. Στο ψεκαστικό διάλυμα θα πρέπει να προστίθεται ειδικό διαβρεκτικό ώστε να διαπερνά τα κηρώδη εκκρίματα και να φτάνει στις νύμφες του εντόμου.

Πηγή: http://www.agronews.gr