Γεωπονικος Συνεταιρισμος που αντεξε στο χρονο

Posted on Updated on

Μία συνηθισμένη πρακτική για τους αγρότες, η ίδρυση συνεταιρισμού, για τους Έλληνες γεωπόνους είναι κάτι πολύ σπάνιο. Τη δεκαετία του ‘90 δημιουργήθηκαν λίγα τέτοια σχήματα, από γεωπονικά καταστήματα που θέλησαν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς λιπασμάτων.

 Το 1994 δέκα γεωπόνοι που είχαν τη δική τους παρουσία στην τοπική αγορά, αποφάσισαν να συγκροτήσουν τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Γεωπόνων Καρδίτσας Συν.Πε. (ΠΡΟΣΥΓΕ), με πρωταρχικό σκοπό την από κοινού αγορά λιπασμάτων σε χαμηλότερες τιμές. Νοικιάζουν ένα μικρό γραφείο και ξεκινούν να λειτουργούν το 1995, καλύπτοντας ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του νομού Καρδίτσας.

Κι άλλοι γεωπονικοί συνεταιρισμοί ιδρύθηκαν εκείνη την περίοδο, αλλά μόνο ο ΠΡΟΣΥΓΕ κατάφερε να διατηρηθεί μέχρι σήμερα και μάλιστα να ισχυροποιήσει τη θέση του, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του μέχρι τη σποροπαραγωγή, την εμπορία σιτηρών και καλαμποκιού και τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του εκκοκκιστηρίου Πηλέας Agro. Το συστατικό που «δένει» τους δέκα αυτούς γεωπόνους είναι η «χημεία» μεταξύ των συνεταίρων, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΓΕ, Βασίλης Στρατίκης, όταν επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.

Σε ένα κομβικό σημείο για τον καρδιτσιώτικο κάμπο, στο Δέλτα, βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ΠΡΟΣΥΓΕ. Έξω από το διώροφο κτίριο των γραφείων μας υποδέχεται ο κ. Στρατίκης, ο νεότερος σε ηλικία από τους τέσσερις συνεταίρους που συναντήσαμε εκεί.
Τουλάχιστον σε αυτό τον συνεταιρισμό δεν είναι «ταμπού» να παίρνει τα ηνία ο νεότερος, αλλά είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το «οικοδόμημα», όλοι συμμετέχουν με ίσες ευκαιρίες.
Η συζήτηση πηγαίνει κατευθείαν στο θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική ύπαιθρο, αν και οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές από τους ίδιους τους αγρότες: Πιστώσεις τέλος! Συγκεκριμένα, ο κ. Στρατίκης μας πληροφορεί ότι «από φέτος τα δεδομένα αλλάζουνε. Δεν έχει πιστώσεις και από τις εταιρείες και το σύνολο της αγοράς γεωργικών εφοδίων. Ένα θέμα είναι τα παλιά χρέη των αγροτών προς τα καταστήματα, το οποίο μειώνει τη ρευστότητα των καταστημάτων και το δεύτερο είναι η μείωση των πιστώσεων από τις εταιρείες. Οπότε στην εαρινή σπορά που μας έρχεται θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας σε όλη την αγορά. Πολλοί παραγωγοί που χρωστάνε ήδη στα καταστήματα, δεν θα μπορούν να αγοράσουν εφόδια. Με την οικονομική κρίση έχουν δυσκολέψει τα πράγματα».
Εγκαταστάσεις
Από τον πρώτο όροφο των γραφείων και την αίθουσα συσκέψεων μεταφερόμαστε στον προαύλιο χώρο. Οι αποθήκες του προμηθευτικού συνεταιρισμού απλώνονται σε μία έκταση 23 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν 3 στρμ. υπόστεγων αποθηκών με όλων των ειδών τα εφόδια και κυρίως σακιά με λιπάσματα και λαμπερά μεταλλικά σιλό χωρητικότητας 3.000 τόνων, που διαθέτουν και ξηραντήριο καλαμποκιού. Επίσης, οι εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με ό,τι άλλο χρειάζεται από μικρά και μεγάλα οχήματα.
Από το 1995 μέχρι σήμερα, ο ΠΡΟΣΥΓΕ εφοδιάζει τα καταστήματα-μέλη του με πλήρη γκάμα γεωργικών εφοδίων: Σπόρους, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα, λάστιχα στάγδην άρδευσης κ.ά. Στη συνέχεια προστέθηκε η σποροπαραγωγή σιτηρών, η συγκέντρωση και εμπορία σκληρού σιταριού και καλαμποκιού, με τα νέα σιλό. Ο συνεταιρισμός δραστηριοποιείται και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, έχοντας ιδρύσει την Αγροανάπτυξη Καρδίτσας Α.Ε., που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια αυτόνομα.
Διαθέτει υπηρεσίες όπως τη σύνταξη φακέλων για προγράμματα (νιτρορύπανση, Σχέδια Bελτίωσης, βιολογική γεωργία κ.λπ.). Τέλος, ο ΠΡΟΣΥΓΕ εφοδιάζει και καταστήματα μη μελών, όπως και αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Συνεργασίες
Με στόχο να καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών σε ποιοτικά προϊόντα, «ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου», μας λέει ο κ. Στρατίκης και εξηγεί: «Πάντα το σκεπτικό για τη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών ήταν η ποιότητα των προϊόντων, η τεχνογνωσία, που κατέχουν και να δίνουν λύσεις που χρειαζόμαστε στην περιοχή, στον αγρό και στον παραγωγό. Γι’ αυτό κατά κύριο λόγο στα λιπάσματα έχουμε επιλέξει την Yara, που μας εφοδιάζει με όλων των ειδών τα προϊόντα θρέψης, ενώ στους σπόρους και στα φυτοπροστατευτικά συνεργαζόμαστε με τις: Syngenta, Bayer, BASF, Ellanco, Ευθυμιάδης, Χελλαφάρμ. Αυτοί οι συνεργάτες έχουν το 90% του τζίρου. Στις εργασίες μας, δεν μας ενδιαφέρει το μεγαλύτερο κέρδος, θέλουμε πρωτίστως να είμαστε σίγουροι ότι το κάθε προϊόν είναι αυτό που πρέπει. Ούτως ή άλλως ο συνεταιρισμός έχει σκοπό να εξυπηρετεί τα μέλη και η κερδοφορία του επανεπενδύεται. Έτσι, κατασκευάσαμε τα σιλό».
Οι δέκα συνέταιροι
Τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν ισάριθμα καταστήματα και είναι τα εξής: Αργυρόπουλος Ο.Ε., Ζάχος Ι.Π. & ΣΙΑ Ο.Ε., Γιοβάνη Ε. & Δ. Ο.Ε., Κατή Π. & ΣΙΑ Ο.Ε. «Agro Μέριμνα», Κατσάρας Γ. & ΣΙΑ Ε.Ε., Στεφανής Π. & ΣΙΑ Ο.Ε., Ξέρας Χρυσ. Δημήτριος, Τότσικας Κων. Ιωάννης, Στατήρας Παύλος & ΣΙΑ Ο.Ε., Στρατίκης Βασίλειος.